Nagłówek Chata

wtorek, 29 października 2013

Dynia

Teraz jest ten czas gdzie wszystkie dynie są podziwiane, oglądane, wycinane i malowane. Tak więc i ja pokazuje dynie, bez naruszania ich oryginalnej urody, oraz podaje przepis na krem z dynia, który cieszy się duża popularnością.







Krem z dyni, jeszcze go nie robiłam, ale jadłam i jest pyszny.

Skład:

500 g dyni hokkaido, nie musi być obrana, ale pokrojona w kostkę ok 2cm
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
2 łyżki masła
800ml bulionu
250 ml śmietany kremówki
sol, pieprz Cayenne, trochę cynamonu i cukru brązowego

Oto jak należy go zrobić:

Na masełku podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojony imbir i dynie i trochę podsmażamy. Po chwil dodajemy bulion i śmietanę. Gotujemy 20 min,lub do momentu gdy dynia będzie już miękka. Następnie miksujemy i dodajemy do smaku soli, cukru i odrobinę cynamonu. Można podawać go z uprażonymi na patelni (bez tłuszczu) orzechami włoskimi z małą ilością cukru pudru.

Smacznego

Magda


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz